19/01/2018

Tiroid Büyümesi ( Guatr ) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ile admin

Şu an sizlere bu yazıyı 3 gün önce Tiroid Bezlerinin tamamını aldırmış yani Guatr Ameliyatı olmuş biri olarak yazıyorum. Başımdan geçenleri ve internetten yaptığım uzun araştırmaları derleyerek sizlere dilim döndüğünce bilgi vermeye çalışacağım. Umarım kafanıza takılan soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz. Ayrıca merak ettiğiniz bir şey olursa yine sorabilirsiniz. Bilgim varsa cevap veririm. Unutmayın ki bu yazıyı bir doktor değil, bir hasta olarak yazıyorum.

TİROİD BEZİNİN BÜYÜMESİ (GUATR) HASTALIĞININ TIBBİ TANIMI

Tiroid bezleri boynumuzun ön tarafında bulunan kelebek şekline benzeyen bir organdır. Tiroid bezleri vücudumuzun metabolik işleyişini düzenlemektedir. Bu bezler bir anlamda vücudun enerji tüketimi ayarından sorumludur.

Bu bezlerin büyümesiyle oluşan hastalığa GUATR denir. Bu büyüme bezin tamamını kapsayacak şekilde yada yumrular şeklinde de görünür. Bu yumrulara tıp dilinde NODÜL ismi verilir.

Doktora ilk gittiğimde Nodül büyümesi var demişlerdi. Sizde doktora gittiğinizde Nodül tespit edilirse bu hastalığın belirtisi olduğu anlayabilirsiniz.

 

GUATR AMELİYATI HANGİ DURUMLARDA GEREKLİDİR

Bazen hastalığın çok ilerlemesi durumunda yada doktorunuzun olumlu bulmasıyla Guatr Ameliyatı olmanız gerekebilir. Doktorlar genelde hangi hastalar için ameliyat isterler onları listeleyelim;

  • Tiroid bezlerinin çok büyüyerek boyuna baskı yapması
  • İlaç tedavisi ile tedavini mümkün olmadığı hastalarda
  • Yapılan biyopsi sonucunda kanserli hücre tespit edilen hastalarda

Yaklaşık 2 yıl boyunca boynumda bir şişlik hissettim ama maalesef ihmalkarlık yapıp doktora gitmedim. Gittiğimde Sağ tarafımda bulunan tiroid bezinde 8 cm çapında bir nodül büyümüştü. Bu Nodül doğal olarak metabolizma dengemi bozuyordu. Belirtileri arasında olan aşırı sinir, kilo alma ve yoğun uyku hissi yaşıyordum. Ayrıca büyüklüğünden dolayı nefes boruma baskı yapıyor ve nefes darlığı çekmeme sebep oluyordu. Doktora gittiğim de benim için ameliyat bir kaçınılmaz olmuştu.

BİYOPSİ NEDİR ? CANINIZI YAKAR MI ?

Doktora gittiğimde istediği ilk test biyopsi oldu. Sonra hemen biyopsi nedir diye araştırdım ve bir kanser testi olduğunu anladım. İğne ile nodülden alınan örnek patoloji de incelenip bezler içinde kanserli hücre olup olmadığı tespit ediliyormuş.

Bunu duyunca çok korktum. Zor bir işlem olduğunu düşündüm. Ancak benim düşündüklerimi siz düşünmeyin. Biyopsi bir iğne yaptırmaktan farksızdı. Hiç canımı yakmadı.

Büyük bir nodülüm olduğu için 2 defa iğne biyopsi yaptırdım. Ancak maalesef ikisinde de olumlu yada olumsuz bir sonuç çıkmadı. Nodül çok büyük olduğu için net sonuç alınamıyordu. Kanser olup olmadığı artık ameliyat sonrası patoloji ile belirlenecektir. Yukarıda da bahsettiğim gibi biyopsiden korkmayın. Sadece biyopsi sırasında yutkunmayın diyor doktorlar.

GUATR AMELİYATI TEK TARAFLI YA DA ÇİFT TARAFLI YAPILABİLİYOR

Anladığınız üzere bu bezler sağda ve solda iki adet olarak büyüme yapabiliyor. Büyümeniz tek tarafta oldu ise tek taraftan ameliyat olarak kurtulma şansınız var. Peki nedir arasında ki fark. Nedir riskleri ?

  • İki taraftaki bezde de hastalık tespit edildiyse bütün tiroid bezleri çıkartılır.
  • İki tarafın tiroid bezi tamamen alınırsa hasatlığın tekrarlama riski tamamen ortadan kalkar.
  • Ameliyat ta ise iki tarafta da ses telleri olacağı için riski biraz artırır.
  • Ayrıca bütün tiroid bezlerinin alınması size ömür boyu ilaç kullanmanıza sebep olacaktır.
  • Her sabah uyandığınızda güne bir ilaç içerek başlayacaksınız.
  • Tek taraftaki bezin alındığında ise diğer tarafta da ilerleyen zamanlarda aynı hastalığın tekrarlaması gözlemlenebilir.

Doktorum bende sadece tek tarafta hastalık teşhisinde bulundu. Biyopsi sonucunda da net bir sonuç alınmadığı için ameliyat öncesinde doktor bütün bezi almayı düşünüyordu. Bana avantaj ve dez avantajlarını güzelce anlattı. Sadece hastalık olan bezi alırsak diğer bezde ileride aynı hasatlık görülebilir dedi. Ya da hasta olan bezi aldık patoloji sonucunda kanser çıkarsa 15 sonra ikinci bir ameliyata girmen gerekir ve diğer bezi almamız gerekir dedi.  Tamamını almanın riskini de yukarıda anlattık. Ses tellerine yakın olması ve ömür boyu ilaç kullanılmasıydı.
Ameliyata girdim bayıltmadan önce doktor bana ” Çok gençsin sana kıyamıyorum bakacağım sadece birini alarak kurtarmaya çalışacağım dedi”. Ama ameliyattan çıkınca hepsinin gittiğini öğrendim. Bu arada 26 yaşındayım.

GUATR AMELİYATI OLDUM

Ameliyat günümü aldım hazırlandım ve merakla bekliyordum. Bir gün doktor aradı salı günü ameliyatın var sabah 8 de hastane de ol dedi. Şaşırmıştım sabah gidip direk ameliyat olacaktım.Ameliyatın kolay olduğunu biliyordum ama bu kadarını tahmin etmemiştim.

Salı sabah hastaneye gittim girişimi yaptılar ve ameliyata girdim. Yaklaşık 2-3 saat ( Ayılma Süresi Dahil) süren ameliyat sonunda gülerek ameliyattan çıktım. Yatağıma yatırdılar ama hiç bir ağrı sızı bir hissim yoktu.

Bir gün hastanede kaldım ertesi sabah 8 de ( Daha ameliyat olalı 24 saat bile olmamıştı) çıkışımı verdiler. Boynumda pis kanın atılması için bir Dren takılı idi. Salı sabah 10 da ameliyata girmiştim Çarşamba sabah saat 9’da evde idim. Çok şükür ağrım sızım hiç bir şeyim olmadı.

Doktor cuma sabahı gelmemi ve boynundam Dreni çıkartacağını söyledi. Sizlere Ameliyat Sonrası Takılan Dren Çıkartılırken Canınız Acır Mı ? başlıklı yazımda o konuyu ayrıca anlattım.

Cuma sabahı gittim drenimi çıkarttılar ve sırada sadece dikiş alınması kaldı. Onuda acısız atlatırsam çok şükür kurtulmuş olacağım. Her ne kadar ömür boyu ilaç kullanacak olsam da buna şükür.

 

SONUÇ OLARAK SAKIN KORKMAYIN ÇOK BASİT BİR SÜREÇ İŞLEYECEK. 2. GÜNDEN HER ŞEYİ YEYİP İÇMEK SERBESTTİ. HAYATIMA BİR ZARARI DA OLMADI. ALLAH SAĞLIK VERSİN.