T-Soft mu? İdeasoft mu? Yoksa Başkası mı?
E-Ticaret’in kıymetini pandemi sürecinden sonra iyice anladığımıza göre şimdi bir sonra ki adıma geçebiliriz. E-ticaret ile önceden tanışanlar işin balını kaymağını yedi ve yemeye de devam ediyor. Ancak kıymetini pandemi sürecinden sonra anlayanlar yeni yeni keşfetmeye çalışıyor. Sizlere bu yazımda e-ticaret başlangıcında bir yol gösterici olmaya çalışacağım. Kendim 8 yıldır e ticaret yapıyorum ve iyi kötü birikimlerim olduğuna inanıyorum.
CEVAP BULACAĞINIZ SORULARDAN BAZILARI:
- E-Ticaret İçin Doğru Başlangıç
- Ücretsiz E-Ticaret Yazılımları
- Ücretli E-Ticaret Yazılımları
- Özel E-Ticaret Yazılımı
- Pazaryeri (Trendyol, Hepsiburada, N11 vs) İle E-Ticaret
- Hangi E-Ticaret Firması?
E-TİCARET İÇİN DOĞRU BAŞLANGIÇ
E-ticaret için kesin kararınızı verdikten sonra ilk konu ürünlerinizi nereden ve nasıl satacağınızı kararlaştırmak olacaktır. Büyük markalar hiç şüphesiz kendi internet sitelerine ağırlık vereceklerdir. Ancak bu yazımızı bireysel yada küçük kobilerimiz için hazırladığımızdan dolayı onların sorularına cevap vermeye çalışacağız.
En karlı satış mutlaka kendinize ait siteler üzerinden yapılan satışlar olacaktır. Çünkü burada kimseye komisyon ödemeniz gerekmeyecektir. Ancak burada ki en büyük sorun yeni kurduğunuz bir siteden aktif olarak sipariş almak uzun zaman alabilir. Bunun yenine hazır bir pazaryeri sitesin üzerinden satışa başlamak size aynı gün bile siparişler gelmesini sağlayacaktır.
Pazaryerleri tanımı e-ticarete aracılık yapan internet sitelerinin toplu ismidir. Mesela trendyol.com, hepsiburada.com, n11.com, gittigidiyor.com, ciceksepeti.com, lazimbana.com, sahibinden.com gibi sitelerin hepsi birer pazaryeri sitesi olarak adlandırılmaktadır.
Bu sitelerde siz ürünlerinizi sergilersiniz, müşteriler sipariş verir. Pazaryeri sağlayıcıları ise müşteri ve satıcı arasında ki ticaretin sorunsuz ve sağlıklı bitmesini sağlayacak güven unsurudur.
Sonuca varacak olursak hızlı bir e-ticaret yapmak istiyorsanız işe ilk olarak pazaryerlerine dükkan açarak başlayabilirsiniz. Ancak burada karlı ürünler satmadığınız sürece kısa sürede işinizi batırma ihtimaliniz çok yüksek. O yüzden burada e-ticaretin genel kurallarını (fatura,kargolama,ürün yükleme vs. ) öğrenerek sonrasında markanıza özel bir internet sitesi kurmaya yönelmelisiniz.
ÜCRETSİZ E-TİCARET YAZILIMLARI
Pazaryerleri üzerinde acemiliğiniz atıp gelir elde etmeye başladıktan sonra artık markanıza ait bir e-ticaret sitesi kurma vakti gelmiştir. Burada sizi üç yol bekliyor. Birincisi ücretsiz e-ticaret yazılımları.
Ücretsiz e-ticaret yazılımları ile sadece domain ve hosting ücretini ödeyerek kendinize ait bir e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz. Ücretsiz yazılımlardan en yaygını Opencart ve WooCommerce olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda tecrübeli bir webmaster yada yazılım şirketi ile anlaşarak sitenizi düşük bütçe ile açabilirsiniz.
Bu yazılımlar dışında ayrıca; Joomla, Prestashop ile de ücretsiz bir e-ticaret alt yapısına sahip olabilirsiniz.
Ücretsiz yazılımı tercih etmeden önce güvenlik sorunlarını, bazı eklentilerin ücretle sahip olunabileceğini ve karşınızda sürekli bir muhattap bulamama risklerini unutmayın. Benim size tavsiyem kesinlikle ücretli bir yazılım ile yola devam etmeniz olacaktır.
ÜCRETLİ E-TİCARET YAZILIMLARI
Size önerim kesinlikle ücretli bir yazılım demiştim. Neden mi? Çünkü çok düşük fiyatlara harika fırsatlar sunuyorlar. Kendiniz kuracağınız ücretsiz bir alt yapı için domain ve hosting masraflarınızla hemen hemen aynı rakamları buluyor. Ücretsiz yazılımda karşınızda sürekli bir yetkili bulamazsınız ama ücretli yazılımda bu mümkün. Ücretsiz yazılımda tüm güvenlik önlemlerini siz yada sitenizi kuran kişi almak zorundadır ama ücretli yazılımda binlerce müşterisi olan firmalar bu işi çok iyi yapmaktadır. Sonuç olarak geç olmadan markanızı belirleyin, ücretli bir yazılım ile sitenizi açıp ürünlerinizi satmaya başlayın.
ÖZEL E-TİCARET YAZILIMI
En masraflısı, en özeli ve işiniz çok büyüdüğünde mutlaka başvuracağınız son seçenek ise kendinize özel bir e-ticaret yazılımı olmalıdır. Ancak biz burada temel başlangıç için bir makale hazırladığımız içi bu başlığın üzerinde çok durmayacağız. Özel yazılım kullanan siteler küresel çapta büyük firmalardır. Bir gün sizde kendi yazılım ekibinizle özel yazılımınızı kullanacak kadar büyürsünüz umarız 🙂
PAZARYERİ İLE E-TİCARET
Yazımızın başında sizlere pazaryeri üzeriden e-ticaret yapmaktan bahsetmiştik. Burada kısa genel bilgilerle sorularınıza cevap vermeye çalışacağız. Pazaryerleri hızlı satış için çok tercih edilen platformlardır. Ancak unutulmaması gereken bazı püf noktaları atlamamak gerekir. Mesela pazaryerlerinin karlılık oranı kendi sitenize göre oldukça düşüktür. Ama sipariş sayısı oldukça fazla olabilmektedir.
Pazeryerlerine mağaza açmak için resmi olarak bir şirketinizin olması gerekir. Şirket sahibi olan herkes başvuru da bulunarak pazaryerlerinde bir mağaza sahibi olabilir. Mağazanızı açtıktan sonra ki adım satacağınız ürünleri sitelere yüklemek olacaktır. Bazı pazaryerlerinde ürün yüklemek kolay ama bazılarında oldukça uğraştırıcıdır. Ürün yüklerken doğru bilgiler ve en önemlisi doğru fiyat hesaplayarak girmeniz çok önemlidir. Çünkü bütün pazaryerleri sizden bir komisyon + kargo ücreti tarzında ücretler almaktadır. Ayrıca bazı pazaryerlerinde kargo geç gönderince yada göndermeyince büyük cezalar ile karşılaşabilirsiniz.
Ürün yükleme işi tamamlandıktan sonra sipariş beklemeye başlayıp sonrasında da onları hızlı bir şekilde kargolayarak ticarete başlayabilirsiniz 🙂
HANGİ E-TİCARET FİRMASI?
Gelelim yazımızın ana konusuna. Yazımızda ana fikir ücretli bir alt yapı satın alarak kendi siteniz üzerinden e-ticarete devam etmekti. Peki hangi alt yapılar var, hangisi avantajlı? İşte şimdi bu sorulara tecrübeler ile cevap verme vakti geldi. 8 yıldır e-ticaret siteleri yöneten biri olarak tecrübelerimi ve fikirlerimi sizlere ileteceğim. İlk olarak şu an piyasada en çok kullanılan ücretli e-ticaret alt yapı imkanı sunan firmaları listeleyelim;
- İdeasoft
- T-Soft
- Projesoft
- Ticimax
Burada listelenen e-ticaret firmalarının alt yapılarını aktif olarak kullandım. Bu dört firmadan en olumlu baktığım firma ideasoft olarak ön plana çıkmaktadır. Fiyat ve müşteri çeşitliliği açısından tercih edilebilen bir fimadır. İdeasoft şu an en çok müşterisi olan e-ticaret yazılımıdır. Uygun ücretle profesyonel bir web sitesi için tercih edebilirsiniz.
Bir diğer firma T-Soft ise fiyat olarak çok yüksek rakamlarla karşılaşma ihtimaliniz olan açık kaynak kodlu ve çok karmaşık sistemleri olan bir e-ticaret alt yapısı. Çok büyük müşterileri var ama teknik destek konusunda çok zayıflar. Çözmesi çok zor ama yazılımcı desteği ile büyük işler başarılabilecek bir altyapı.
Projesoft bu iki firmaya oranlar biraz daha küçük çapta kalan bir firma. Genelde kitap siteleri ile çalışmaları olduğu dikkat çekiyor. Birebir iletişim kurabileceğiniz samimi bir ekipleri olmasına rağmen maalesef bir çok konuda yetersiz kalıyorlar.
Ticimax her geçen gün kendini geliştirmeye devam ediyor. Şu an ilk üçte sayılacak firma ileride ilk sıraya oturması muhtemel bir şekilde büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Fiyat olarak hesaplı ve gelişmiş özelliklere sahip.